News

Ashwagandha: Impact op je lever, waar je op moet letten

Nov 20, 2023

Als je overweegt om te beginnen met Ashwagandha supplementen, is het essentieel om goed geïnformeerd te zijn voordat je aan je reis begint. In sommige gevallen kunnen gebruikers leverschade ervaren, zo blijkt uit een paar eerste studies. Om jou als gebruiker goed voorbereid aan de slag te laten gaan is het belangrijk om bewust te zijn van de mogelijke risico’s en te begrijpen hoe je hier de nodige voorbereidingen op kunt nemen, vooral als je al gezondheidsklachten of leverproblemen ervaart. 


Lees verder in deze blog om de bijwerkingen en symptomen van Ashwagandha op de lever te ontdekken en leer over de proactieve stappen die je kunt nemen. 

De werking van de lever

De lever is een vitaal orgaan met meerdere essentiële functies. Een goede leverfunctie is van essentieel belang voor je gezondheid. De belangrijkste functies van het orgaan zijn als volgt waaronder:


  1. Het opslaan van ijzer, suikers, vetten en bepaalde vitamines.
  2. Het afbreken van bepaalde lichaamseigen hormonen.
  3. Het afbreken van bepaalde lichaamseigen hormonen.
  4. Het metabolisme van suiker, vet en eiwit.
  5. De productie van stollingsfactoren die nodig zijn om bloedingen te stoppen.
  6. De aanmaak van gal die nodig is voor de spijsvertering van vetten.
  7. Het ontgiften van schadelijke stoffen.
  8. Het bijdragen aan de productie en afbraak van rode bloedcellen.

Negatieve bijwerkingen op de Lever

In een studie uit 2020 werd bij een kleine groep patiënten door wetenschappers de invloed van Ashwagandha op de lever onderzocht. . De studie toonde aan dat alle patiënten leverbeschadiging ervoeren. Na het stoppen met het gebruik van Ashwagandha normaliseerde de leverfunctie van de patiënten binnen 1 tot 5 maanden. Een opvallend resultaat dat de nodige aandacht verdient van de Ashwagandha community. In een ander recent onderzoek zijn ook gevallen van leverschade in verband met Ashwagandha geconstateerd. 


Het is belangrijk op te merken dat het rapport de complexiteit erkent van het rechtstreeks vaststellen van een correlatie tussen Ashwagandha en leverproblemen. Het is namelijk erg lastig om allerlei factoren uit te sluiten bij een onderzoek, zeker wanneer je alleen toegang hebt tot gelimiteerde middelen. Essentieel voor sterke conclusies in onderzoeken zijn grotere test groepen en langere testperiodes. Desalniettemin is dit een resultaat dat aandacht verdient, met name voor mensen die al bestaande leverproblemen hebben. Als je overweegt om Ashwagandha te gaan gebruiken en al leverproblemen hebt, is het raadzaam om een medisch expert te raadplegen om een geïnformeerde beslissing te nemen en onnodige risico's te minimaliseren. Dit is ook belangrijk als je andere gezondheidsproblemen ervaart, simpelweg omdat het niet duidelijk is of Ashwagandha bepaalde risico’s kan verhogen. Daar is namelijk meer onderzoek voor nodig. 

Beginnen met een lagere dosis

Voor de meeste mensen is het vrijwel risicovrij om Ashwagandha dagelijks te gebruiken voor 1 tot wel 8 maanden tijd. Desondanks kan het verstandig zijn om eerst te kijken hoe je lichaam reageert op het kruid als je voor het eerst Ashwagandha supplementen besluit te gebruiken, zo kun je potentiële risico's beperken. Dit kun je doen door je supplement inname te spreiden over meerdere dagen, bijvoorbeeld om de dag in plaats van dagelijks. Hierdoor neem je effectief een lagere Ashwagandha dosis en zullen de symptomen milder zijn. Op deze manier kun je nauwlettend volgen hoe je lichaam reageert op het kruid en passende maatregelen nemen als je eventuele nadelige effecten ervaart of je zorgverlener tijdig inschakelen. 

Beginnen met Ashwagandha supplementen

Bij Zapply kun je makkelijk beginnen met Ashwagandha middels onze Zapply Ashwagandha Supplementen. Onze producten zijn van topkwaliteit en volledig GMP en HALAL gecertificeerd. Daarnaast bevatten onze supplementen geen dierlijke producten waardoor ze volledig vegan-proof zijn, hierdoor kan iedereen genieten van Ashwagandha. Wanneer je vandaag voor 20:00 besteld, ontvang je onze supplementen morgen al in huis. Ook krijg je 30 dagen bedenktijd waardoor je geheel vrijblijvend kunt testen of Ashwagandha iets is voor jou.  

Image - 6 (4).png

Verbeter je prestaties met Zapply

Ben je op zoek naar manieren om je sportprestaties te verbeteren en je testosteronniveau te verhogen? Bij ons vind je de beste supplementen voor een betaalbare prijs.

Shoppen

Laat klanten voor ons spreken