Ashwagandha gebruik raakt steeds populairder vanwege de vele gezondheidsvoordelen die het heeft op het lichaam. Om volledig voorbereid aan de slag te gaan is het ook goed om op de hoogte te zijn van mogelijke bijwerkingen en de nadelen van langdurig Ashwagandha gebruik.
Lees in deze blog de verschillende negatieve effecten van Ashwagandha gebruik en hoe je als gebruiker de bijwerkingen kunt mitigeren.
Mogelijke bijwerking van langdurig Ashwagandha gebruik
Bekende positieve werkingen van Ashwagandha zijn een verlaging van stress in het lichaam en een kalmere geest. Daarnaast kan het middel ook het testosteronniveau in het lichaam verhogen waardoor je spiergroei en libido wordt bevorderd. De negatieve bijwerkingen kunnen afhangen van verschillende factoren. Lees in onderstaande overzicht meer over verschillende bijwerkingen die je kunt ervaren:
Langdurig Ashwagandha gebruik kan impact hebben op je stoelgang waardoor je mogelijk diarree kan ervaren. Hoewel het onprettig is, is er geen directe noodzaak om medische hulp in te schakelen. Door (tijdelijk) te stoppen met Ashwagandha kun je mogelijk al de symptomen bestrijden.
Dagelijks consumptie van het kruid kan de maag van slag brengen. De gebruiker kan maagkrampen ervaren of een ongemakkelijk gevoel. Wanneer je vaker last hebt van een gevoelige maag is het verstandig om in goed overleg met een zorgverlener te kijken of Ashwagandha gebruik bij je past.
Wanneer de symptomen in de maag wat sterker zijn, kun je mogelijk overgeven. In dat geval is het aan te raden om je Ashwagandha inname af te bouwen.
Hoewel zeer zeldzaam, suggereert voorlopig onderzoek dat in unieke gevallen gebruikers problemen met de lever kunnen ervaren. Het is daarom belangrijk dat als je al leverklachten hebt goed met een medisch expert af te wegen of je veilig Ashwagandha kunt gebruiken.
Mogelijke Ashwagandha bijwerkingen in specifieke scenarios
Naast de bovengenoemde bijwerkingen dien je ook extra op te letten met Ashwagandha consumptie in specifieke scenario's. Met name bij zwangerschap is het belangrijk om je Ashwagandha inname te heroverwegen. Voorlopig onderzoek suggereert dat het kruid mogelijk impact kan hebben op de geboorte. In het geval je zwanger bent en het middel gebruikt is het altijd aan te raden om medisch advies in te schakelen om risico’s te voorkomen. Of Ashwagandha ook impact heeft op de borstvoeding is nog niet bekend in verband met beperkt onderzoek. Ook in dat geval is het verstandig om gebruik te bespreken met een expert.
Negatieve bijwerkingen Ashwagandha beperken en voorkomen
Om goed voorbereid aan de slag te gaan met Ashwagandha gebruik is het belangrijk om te weten hoe je mogelijke bijwerkingen kunt beperken of zelfs volledig kunt voorkomen. In het geval je twijfelt om het middel te gebruiken neem dan voor de zeker contact op met een medisch expert.
Een eenvoudige manier om bijwerkingen te limiteren is door een lagere dosis te nemen. Een hoge dosis van bijvoorbeeld 1000 mg zorgt ervoor dat je sneller bepaalde gezondheidseffecten kunt ervaren, maar kan ook het risico op bijwerkingen verhogen. Wanneer je net begint met Ashwagandha is het verstandig om te kijken hoe je lichaam reageert op het kruid en eerst een lagere dosis van bijvoorbeeld 250 of 500 milligram te nemen. Mocht je dan toch bijwerkingen ervaren? Schakel dan meteen hulp in vanuit een expert.