News

Wat is testosteron?

Jun 20, 2023

Het hormoon speelt een cruciale rol in verschillende lichaamsfuncties en heeft tal van voordelen:

 • Fysieke Ontwikkeling: Bij mannen bevordert testosteron de ontwikkeling van secundaire geslachtskenmerken zoals toegenomen spier- en botmassa, verdieping van de stem en haargroei op het lichaam en gezicht tijdens de puberteit.
 • Verhogen libido: Het hormoon is van vitaal belang voor de seksuele ontwikkeling en functie. Het helpt bij de productie van sperma en beïnvloedt het libido.
 • Botdichtheid: Testosteron speelt een belangrijke rol bij de handhaving van de botdichtheid. Lage niveaus kunnen leiden tot osteoporose, een aandoening die wordt gekenmerkt door breekbare botten.
 • Rode bloedcellen Productie: Het hormoon stimuleert de productie van rode bloedcellen in het beenmerg, wat belangrijk is voor het algehele welzijn en de energieproductie van het lichaam.
 • Cognitieve functie: Enkele studies suggereren dat het hormoon kan helpen bij het behoud van cognitieve functies, zoals geheugen en concentratie.
 • Stemming en Kwaliteit van het Leven: Optimale testosteronniveaus kunnen bijdragen aan een positieve stemming en een verbeterd gevoel van welzijn. Een laag niveau wordt soms geassocieerd met depressie, vermoeidheid en prikkelbaarheid.

Effecten onevenwichtige Testosteronniveau

Het is belangrijk om te benadrukken dat hoewel het hormoon veel voordelen biedt, het behouden van een evenwichtige hormoonspiegel cruciaal is voor de gezondheid. Te hoge of te lage niveaus kunnen gezondheidsproblemen veroorzaken. Bij vragen of zorgen over testosteronniveaus moet men altijd een arts of een andere gekwalificeerde gezondheidsdeskundige raadplegen.

Testosteronniveaus variëren gedurende het leven van een persoon. Echter, extreem lage niveaus, een aandoening die bekendstaat als hypogonadisme, kunnen leiden tot symptomen zoals vermoeidheid, depressie, laag libido, gewichtstoename en botverlies. Te hoge niveaus kunnen ook problemen veroorzaken, zoals agressief gedrag en bepaalde gezondheidsrisico's. In dergelijke gevallen kan medische behandeling noodzakelijk zijn.

Hoe testosteron verhogen?

Testosteronspiegels kunnen op natuurlijke wijze worden verhoogd door verschillende leefstijlveranderingen, waaronder:

 • Gezonde voeding: Een dieet dat rijk is aan eiwitten, gezonde vetten en koolhydraten kan helpen bij het optimaliseren van testosteronproductie.
 • Regelmatige lichaamsbeweging en krachttraining: Lichaamsbeweging kan testosteronspiegels verhogen. Vooral weerstand- en krachttraining zijn effectief.
 • Voldoende slaap: slaap heeft een aanzienlijke invloed op de hoeveelheid geproduceerd testosteron. Het streven naar 7-9 uur kwalitatieve slaap per nacht kan bijdragen aan een hoger testosteronniveau.
 • Beperk stress: Langdurige stress kan de hormoonbalans verstoren en de testosteronproductie beïnvloeden. Technieken zoals mindfulness en yoga kunnen helpen bij stressmanagement.
 • Matig met alcohol en vermijd drugs: Overmatig alcoholgebruik en drugs kunnen de testosteronniveaus negatief beïnvloeden.
 • Vermijd blootstelling aan oestrogeenachtige chemicaliën: Vermijd BPA, parabenen en andere chemicaliën die in sommige soorten plastic voorkomen.
 • Gezond gewicht behouden: Overgewicht of obesitas kunnen testosteronniveaus verlagen. Gewichtsverlies bij mensen met overgewicht kan de testosteronspiegel verhogen.
 • Ashwagandha: Ashwagandha is een kruid dat traditioneel wordt gebruikt in de Ayurvedische geneeskunde. Studies tonen aan dat Ashwagandha de testosteronspiegel kan verhogen door het verlagen van cortisol, een stresshormoon dat een negatieve impact kan hebben op de productie van het hormoon.
Image - 6 (4).png

Verbeter je prestaties met Zapply

Ben je op zoek naar manieren om je sportprestaties te verbeteren en je testosteronniveau te verhogen? Bij ons vind je de beste supplementen voor een betaalbare prijs.

Shoppen

Laat klanten voor ons spreken