News

Wat is Shilajit?

Jun 20, 2023

Shilajit is een kleverige substantie die voornamelijk in de rotsen van de Himalaya wordt gevonden. Het is rijk aan fulvinezuur en andere mineralen die gunstig zijn voor de gezondheid. In de traditionele Indiase Ayurvedische geneeskunde wordt het samen met Ashwagandha al duizenden jaren gebruikt vanwege zijn veelzijdige gezondheidsvoordelen.

Shilajit werking

Shilajit, dat vaak verkeerd wordt aangeduid als minerale teer of hars, is in feite een hoog viskeuze substantie, rijk aan nutriënten. Met 60% tot 80% humusstoffen, zoals fulvine- en huminezuur, en een mineraalgehalte van 15-20% inclusief selenium, is het een voedingsstofrijke substantie. Daarnaast bevat het organische componenten als benzoëzuur, vetzuren en aminozuren, naast 85 spoorelementen, waaronder calcium, magnesium en kalium.

Shilajit voordelen

Shilajit heeft een breed scala aan potentiële gezondheidsvoordelen. De voordelen zijn als volgt:

 • Energieboost: Het supplement staat bekend als een adaptogeen, wat betekent dat het kan helpen het lichaam zich aan te passen aan fysieke en mentale stress. Het kan het energieniveau verhogen en vermoeidheid verminderen.
 • Cognitieve functie: Sommige onderzoeken suggereren dat de substantie de cognitieve functie kan verbeteren en mogelijk kan helpen bij het voorkomen of vertragen van de progressie van cognitieve stoornissen zoals de ziekte van Alzheimer.
 • Antioxidante eigenschappen: Shilajit bevat krachtige antioxidanten die vrije radicalen in het lichaam kunnen neutraliseren en mogelijk beschermen tegen celbeschadiging en chronische ziekten.
 • Verbetering van de hartgezondheid: Voorlopige studies suggereren dat het supplement het hart kan beschermen tegen oxidatieve schade, hoewel er meer onderzoek nodig is om deze bevindingen te bevestigen.
 • Verbeterde mannelijke vruchtbaarheid: Een aantal studies heeft aangetoond dat de substantie de mannelijke vruchtbaarheid kan verbeteren door het verhogen van de spermatelling en -mobiliteit.
 • Bloedsuikerregulatie: Er is enig bewijs dat suggereert dat shilajit de bloedsuikerspiegels kan helpen reguleren, wat vooral nuttig kan zijn voor mensen met diabetes.

Het is belangrijk om te benadrukken dat hoewel de substantie een lange geschiedenis van gebruik in de traditionele geneeskunde heeft en veel potentieel biedt, er meer wetenschappelijk onderzoek nodig is om de effectiviteit en veiligheid van deze stof volledig te begrijpen en te bevestigen. Raadpleeg altijd een zorgverlener voordat u begint met gebruik. 

Shilajit nadelen

Hoewel Shilajit vele potentiële gezondheidsvoordelen heeft, kan het ook bijwerkingen en nadelen hebben. Het is belangrijk om te onthouden dat iedereen verschillend kan reageren op supplementen en dat het altijd belangrijk is om medisch advies in te winnen voordat je met een nieuw supplement begint. Hier zijn enkele mogelijke nadelen en bijwerkingen van Shilajit:

 • Shilajit bijwerkingen: Sommige mensen kunnen bijwerkingen ervaren bij het innemen van de substantie, zoals duizeligheid, misselijkheid of verhoogde hartslag.
 • Allergische reacties: Hoewel zeldzaam, zijn er meldingen geweest van mensen die allergische reacties hebben op Shilajit, wat resulteerde in huiduitslag, jeuk en ontsteking.
 • Kwaliteitsvariaties: Niet alle producten zijn van gelijke kwaliteit. Het is belangrijk om te weten waar je product vandaan komt, aangezien sommige bronnen mogelijk zware metalen of andere verontreinigingen bevatten.
 • Interacties met medicijnen: Shilajit kan interageren met bepaalde medicijnen, waaronder medicijnen voor hoge bloeddruk en diabetes. Als je medicijnen neemt, is het belangrijk om met jouw arts te praten voordat je het supplement toevoegt aan jouw dieet.
 • Overmatig ijzer: Het supplement bevat een hoge hoeveelheid ijzer, wat problematisch kan zijn voor mensen die lijden aan aandoeningen zoals hemochromatose, waarbij het lichaam te veel ijzer opneemt.

Nogmaals, het is belangrijk om met een gezondheidsdeskundige te praten voordat je met een nieuw supplement begint, waaronder Shilajit.

Shilajit kopen

Mocht je geïnteresseerd zijn om de substantie te kopen zijn daar verschillende opties voor mogelijk. Zapply biedt een tweetal producten aan die het supplement bevatten. 

Zapply Shilajit capsules

De Shilajit capsules van Zapply waarborgen de eisen van veilige productie en voldoen aan GMP, HACCP en HALAL normen. Er wordt uitsluitend gebruikgemaakt van hoogwaardige natuurlijke grondstoffen.

Testo Charge

De Testo Charge biedt een combinatie van ingrediënten die als voornamelijk doel hebben om testosteron te verhogen. Het product bevat naast Shilajit ook andere ingrediënten zoals Ashwagandha en Cordyceps.
Image - 6 (4).png

Verbeter je prestaties met Zapply

Ben je op zoek naar manieren om je sportprestaties te verbeteren en je testosteronniveau te verhogen? Bij ons vind je de beste supplementen voor een betaalbare prijs.

Shoppen

Laat klanten voor ons spreken