News

Wat is Ashwagandha?

Jun 20, 2023

Ashwagandha is een kruid dat al duizenden jaren wordt gebruikt in de traditionele Ayurvedische geneeskunde van India. Het wordt vaak geroemd om zijn diverse gezondheidsvoordelen. 

De plant, die ook wel Withania somnifera of “Winter Cherry" genoemd, is een adaptogeen kruid. Het is een plant dat bij de nachtschadefamilie behoort. De nachtschadefamilie, of Solanaceae, is een plantenfamilie met naar schatting meer dan 3.000 soorten bevat verspreid over meer dan 95 geslachten. Deze familie omvat een aantal bekende groenten, kruiden, struiken, bomen en sierplanten.

Aantal van de bekendste leden van de nachtschadefamilie zijn:

 • Tomaat (Solanum lycopersicum)
 • Aardappel (Solanum tuberosum)
 • Paprika en chilipeper (Capsicum soorten)

Ook de hier eerder genoemde Ashwagandha behoort dus tot deze familie. Veel planten uit de nachtschadefamilie hebben zowel culinaire als medicinale toepassingen, maar sommige soorten kunnen ook giftig zijn. Dit is vooral het geval als bepaalde delen van de plant (zoals de bladeren of bessen) rauw worden geconsumeerd. 

Ashwagandha behoort tot de plant met medicinale toepassingen. De helende effecten die aan het kruid worden toegewijd zitten vooral in de wortels. Door deze tot poeder te malen kunnen ze worden geconsumeerd. In de afgelopen jaren zijn er ook nieuwe hoge concentraat extracten op de markt gekomen om het kruid te consumeren.

Ashwagandha werking

Ashwagandha bevat bioactieve stoffen zoals withanoliden, die verantwoordelijk worden geacht voor de diverse therapeutische eigenschappen. De bioactieve stoffen kunnen verschillende fysiologische systemen beïnvloeden, zoals het zenuwstelsel, immuunsysteem en hormonen. Recente studies suggereren dat de plant invloed heeft op de volgende aspecten:

 • Hormonen: Het kruid kan een positieve invloed hebben op de hormoonbalans in het lichaam. 
 • Zenuwstelsel: Het kruid wordt ook verondersteld het immuunsysteem te ondersteunen en te versterken. Het kan helpen bij het stimuleren van de activiteit van immuuncellen en het bevorderen van een gezonde ontstekingsreactie.
 • Antioxidanten Systeem: Ashwagandha is rijk aan antioxidanten, die belangrijk zijn voor het bestrijden van schadelijke vrije radicalen in het lichaam.

Ashwagandha voordelen

De eerder benoemde werking van Ashwagandha zorgen voor een aantal gezondheidsvoordelen.Het gebruik van het kruid kan verschillende voordelen bieden:

  • Verhogen testosteron productie: Het verhogen van testosteron kan positieve gevolgen hebben voor het verhogen van de libido. Met het kruid kunnen zowel mannen als vrouwen een hoger libido ervaren. Het kan ook helpen bij een verhoogde spiermassa en verbeterde vruchtbaarheid. 
  • Stressreductie: Ashwagandha kan helpen bij het beheersen van stress en het verminderen van de negatieve effecten ervan op het zenuwstelsel. Het kan de balans in het lichaam herstellen door het verminderen van de activiteit van stresshormonen zoals cortisol. Het kruid kan ook een kalmerende en ontspannende werking hebben. 
  • Slaap verbeteren: Het reduceren van cortisol kan de productie van melatonine bevorderen waardoor het kan bijdragen aan een gezonde slaap.
 • Bevorderen immuunsysteem: De antioxidanten in de plant kunnen helpen om het antioxidant systeem in balans te brengen en cytokine niveaus te verhogen. Dit kan het immuunsysteem versterken.
 • Verhogen cognitieve functionaliteit: Uit onderzoek is gebleken dat het kruid neuroprotectieve eigenschappen heeft die kunnen bijdragen aan een betere cognitieve gezondheid en prestaties.
 • Cholesterol verlagen: Recent onderzoek toont aan dat dagelijkse inname van het adaptogeen Ashwagandha kan bijdragen aan hartgezondheid door totale cholesterolwaarden aanzienlijk te verlagen.

 • Ashwagandha nadelen

  Hoewel Ashwagandha over het algemeen als veilig wordt beschouwd voor de meeste mensen, is het toch belangrijk om enige voorzichtigheid in acht te nemen. Bijwerkingen kunnen optreden bij hoge doses of bij mensen met bepaalde medische aandoeningen. Het is altijd raadzaam om voorafgaand aan het gebruik van het kruid een zorgverlener te raadplegen, vooral als je zwanger bent, borstvoeding geeft of andere medicijnen gebruikt. Hier zijn enkele potentiële nadelen van Ashwagandha:

  • Ashwagandha bijwerkingen: Bij sommige mensen kan Ashwagandha bijwerkingen veroorzaken zoals maagklachten, diarree, en misselijkheid.
  • Interacties met medicijnen: Ashwagandha kan interageren met bepaalde medicijnen, waaronder sedativa, immunosuppressiva en medicijnen voor hoge bloeddruk of diabetes. Het is belangrijk om met een zorgverlener te praten voordat je Ashwagandha neemt als je andere medicijnen gebruikt.
  • Zwangerschap en borstvoeding: Ashwagandha kan potentieel schadelijk zijn voor zwangere vrouwen en kan vroegtijdige geboorte veroorzaken. Het is niet duidelijk of Ashwagandha veilig is voor vrouwen die borstvoeding geven, dus het is het beste om het te vermijden tijdens zwangerschap en borstvoeding.

  Vormen van Ashwagandha

  Het kruid is te verkrijgen in verschillende vormen. Tegenwoordig komen de keuzes voornamelijk neer op twee prominente extracten: KSM-66 en Sensoril. Beide extracten hebben unieke voordelen, dus het is aan te raden om capsules, poeder of een ander supplement te kiezen dat het beste aansluit bij je supplementatie behoeften.

  Wat is Ashwagandha KSM-66?

  Ashwagandha KSM-66 is een specifiek extract van de plant. Dit extract heeft een hoge concentratie van de bioactieve stoffen die in de plant worden gevonden.

  KSM-66 staat bekend om het behoud van de volledige natuurlijke matrix van de plant in zijn productieproces, waardoor een holistisch, full-spectrum extract wordt gecreëerd. Het is een product dat dicht bij de natuurlijke plant staat, terwijl het toch de kracht en doeltreffendheid van een geconcentreerd extract behoudt.

  Wat is Sensoril Ashwagandha?

  Sensoril Ashwagandha is net als de KSM-66 variant een gepatenteerd extract Ashwagandha plant. In tegenstelling tot sommige andere Ashwagandha-extracten die alleen de wortel van de plant gebruiken, bevat Sensoril zowel de wortel als het blad, waardoor het een breder scala aan bioactieve componenten kan bevatten.

  Ashwagandha kopen

  Als je geïnteresseerd bent in het kopen van Ashwagandha, zijn er verschillende mogelijkheden beschikbaar. Je kunt het kruid vinden in natuurvoedingswinkels, apotheken en online winkels. Je kunt kiezen uit verschillende vormen, zoals poeder, capsules en meer, afhankelijk van je voorkeur en behoeften.

  Het is belangrijk om hoogwaardige producten te kiezen en te letten op de zuiverheid en de herkomst van het kruid. Bij Zapply hebben we het onderzoek al voor je gedaan. We bieden verschillende Ashwagandha producten aan van de hoogste kwaliteit. Er zijn twee opties. 

  Zapply Ashwagandha capsules

  Zapply introduceert nieuwe Ashwagandha capsules van 500 mg, ontworpen om te worden ingenomen in cycli van vier weken, gevolgd door een pauze van twee weken om de effectiviteit te behouden. De hoogwaardige, natuurlijke voedingssupplementen van Zapply zijn vervaardigd volgens strenge normen en dragen GMP-, HACCP- en HALAL-certificeringen, waardoor klanten verzekerd zijn van de veiligheid en kwaliteit van hun producten.

  Testo charge

  De Testo Charge biedt een compleet product dat naast Ashwagandha ook andere gezonde ingrediënten bevat zoals Shilajit en Cordyceps. Het biedt een volledig product dat de testosteronniveaus aanzienlijk verhoogt.
  Image - 6 (4).png

  Verbeter je prestaties met Zapply

  Ben je op zoek naar manieren om je sportprestaties te verbeteren en je testosteronniveau te verhogen? Bij ons vind je de beste supplementen voor een betaalbare prijs.

  Shoppen

  Laat klanten voor ons spreken