News

De effecten van Ashwagandha op het lichaam

Oct 11, 2023

Ashwagandha kun je maken door de bladeren of wortels van de plant te verwerken. Over het algemeen wordt vanuit de wortels een poeder gemaakt door deze te drogen en vervolgens te vermalen waarna vervolgens het middel klaar is voor consumptie. Het kruid wordt ondertussen steeds populairder en veel gebruikers erkennen de stressverlagende en prestatie verhogende effecten. 


Lees in onze blog wat precies de effecten zijn van Ashwagandha gebruik op je lichaam en hoe je kunt beginnen met het toevoegen van de supplementen in je dieet. 

Wat is Ashwagandha?

De plant komt vooral voor in Azië en is al voor duizenden jaren in gebruik in verschillende gemeenschappen. Een van de manieren waarop Ashwagandha gebruikt wordt is voor traditionele geneeskunde, met name in India. Dit komt vanwege de belangrijke stof in het kruid genaamd withanolide, dit is een type flavonoïde dat positieve effecten kan hebben op het lichaam. Andere stoffen die in Aswhagandha zitten zijn alkaloïden, withaferines en saponinen, elk met een verschillende werking op het lichaam. Het voordeel van het kruid is dat het een volledig natuurlijk middel is en een grote historie heeft in gemeenschappen in Azië. Hierdoor kan Ashwagandha een optimaal alternatief zijn voor industriële prestatieverhogende middelen. 

Erkende effecten van Ashwagandha gebruik

De populairste reden voor consumptie van het kruid zijn de adaptogene eigenschappen van Ashwagandha. Dit betekent dat gebruik van het middel kan zorgen voor een vermindering van stress waardoor de gebruiker kalmer wordt en meer in balans kan komen. Echter, experimenteel onderzoek geeft inzicht in een breed scala aan gezondheidsvoordelen. Bekijk hieronder een lijst van de meest belangrijke positieve effecten die dagelijks Ashwagandha gebruik kan bieden: 


  • Verlaging cortisolspiegel: Dagelijks Ashwagandha gebruik toont aan een natuurlijke remedie te zijn tegen hoge cortisolniveaus. Cortisol is een stresshormoon in het lichaam. Door deze te verlagen ervaart de gebruiker minder stress en angst en wordt je kalmer. 
  • Verbeterde immuunsysteem: De weerstand in je lichaam wordt versterkt. Je lichaam kan beter omgaan met infecties waardoor je minder snel ziek wordt en beter herstelt. 
  • Meer energie en uithoudingsvermogen: Fysieke prestaties kunnen ook verbeteren doordat je energieniveau toeneemt en je langer door kunt gaan. 
  • Verbeterde slaap: Mensen die last hebben van slapeloosheid kunnen Ashwagandha gebruiken om de slaap te bevorderen. Doordat het middel je kalmeert, val je makkelijker in slaap. 
  • Hoger libido: Ashwagandha werkt ook goed als natuurlijk libido verhogend middel. Dit komt onder andere door hogere testosteron niveaus door dagelijks gebruik van het kruid. 
  • Spierkracht: De hogere testosteron niveaus zorgen ook voor meer spiergroei in het lichaam. Ideaal voor sporters die hun spiermassa willen laten toenemen. 
  • Cognitieve functie:In sommige gevallen kan de gebruiker ook een verbeterd geheugen en concentratie ervaren. 

Impact op het lichaam wanneer je Ashwagandha consumeert

De effecten van Ashwagandha zijn met name pas voelbaar na langdurig en dagelijks gebruik. Hoe lang het duurt hangt af van de dosis en persoonlijke factoren. Iedereen is uniek en ervaart het gebruik van Ashwagandha op een andere manier. Wanneer je wilt beginnen met het gebruik van supplementen is het verstandig om eerst te beginnen met een lagere dosis (bijvoorbeeld 250mg of 500mg afhankelijk van je gewicht) om te kijken hoe je lichaam erop reageert. 


Wanneer je dagelijks Ashwagandha consumeert kan het tussen de 4 en 12 weken duren voordat je significante resultaten merkt. Verlaging van stress is bij dagelijkse consumptie in sommige gevallen al merkbaar na 4 weken, zo blijkt uit eerste onderzoek in de moderne wetenschap. Spanning in het lichaam neemt na zes weken af. Verhoogde testosteron niveaus in het lichaam werden in studies na 8 weken gemeten. Onderzoek toont aan dat een hogere dosis (tot wel 1000 mg per dag) ervoor zorgt dat sneller de verschillende gezondheidsvoordelen in het lichaam optreden. 


Omdat Ashwagandha het testosterongehalte in het lichaam verhoogt, is het middel ook populair voor sporten. Naast dat je spierontwikkeling toeneemt heb je ook meer energie waardoor je langer kunt sporten en dus efficiënter traint. Daarnaast kan je slaap ook verbeteren, hierdoor is je spierherstel ook beter. 

Verlaging stress in het lichaam

Een van de belangrijkste effecten is de stressverlagende werking wanneer je dagelijks Ashwagandha gebruikt. Doordat het cortisol hormoon afneemt in het lichaam wordt de gebruiker een stuk kalmer. Daarnaast helpt het kruid ook om het lichaam minder reactief te maken op zogeheten stressoren waardoor je ook daadwerkelijk minder stress ervaart.

Mogelijke bijwerkingen van Ashwagandha 

Kortstondig dagelijks Ashwagandha gebruik van minder dan 3 maanden heeft een beperkte impact op het lichaam. Echter kan langdurig gebruik mogelijke bijwerkingen hebben. Onderzoek naar de bijwerkingen is nog beperkt en we kunnen niet alle effecten uitsluiten en kan het verschillen van persoon tot persoon. Bijwerkingen kunnen variëren van milde maagklachten tot leverklachten, ook kan je bloedsuikerniveau verlagen. Wanneer je wilt beginnen met Ashwagandha te gebruiken is het verstandig om goed met je zorgverlener te overleggen, met name als je al medicijnen gebruikt. 

Direct beginnen met Ashwagandha

Ben je geïnteresseerd en wil je Ashwagandha toevoegen aan je dieet? Begin direct met onze Zapply Ashwagandha supplement. Elk supplement bevat 60 capsules met een dosis van 500mg. Ideaal als je wilt starten met het gebruiken van Ashwagandha voor de komende 2 maanden. Wij bieden een optimale service, vandaag bestelt is morgen in huis en onze producten zijn volledig GMP-, HACCP- en HALAL-gecertificeerd

Image - 6 (4).png

Verbeter je prestaties met Zapply

Ben je op zoek naar manieren om je sportprestaties te verbeteren en je testosteronniveau te verhogen? Bij ons vind je de beste supplementen voor een betaalbare prijs.

Shoppen

Laat klanten voor ons spreken