News

Ashwagandha onderzoek: Wat je moet weten

Nov 10, 2023

Wanneer je Ashwagandha gebruikt of wilt beginnen is het goed om te weten wat het middel precies doet met je lichaam. De actieve chemische stoffen in de plant kunnen vele significante gezondheidseffecten hebben op het lichaam en hebben prestatie versterkende eigenschappen. Ook kun je mogelijk bijwerkingen ervaren afhankelijk van de dosis en persoonlijke factoren. Maar wat zegt het onderzoek eigenlijk? 


Vandaag nemen we een kijkje in verschillende studies naar de effecten van Ashwagandha op het lichaam en bekijken we wat deze resultaten kunnen betekenen voor jou als (mogelijk) gebruiker van de supplementen

Resultaten uit voorlopig onderzoek

In principe is er al een eeuwen durende onderzoek gedaan, namelijk het al duizenden jaren oude gebruik van Ashwagandha in traditionele culturen in India. Daar wordt het natuurlijke kruid gebruikt als smeersel of thee vanwege de vele gezonde effecten, waaronder de ontstekingsremmende werking en stressverlagende eigenschappen. Het eeuwenlange gebruik brengt veel mensen vertrouwen in de kracht en natuurlijke werking van Ashwagandha voor het menselijk lichaam. Desondanks is er uiteraard wetenschappelijk onderzoek nodig om exacte conclusies te kunnen trekken en risico’s inzicht te krijgen. Een aantal kenmerkende studies hebben we hier voor je samengevat. 


Toename van uithoudingsvermogen

Tests met ratten waarin Ashwagandha werd toegediend hebben aangetoond dat de beesten langer door konden gaan. Een indicatie dat het uithoudingsvermogen verbetert. Bovendien werd ook een verlaging van stress geregistreerd in de ratten gedurende het experiment. 


Langere levensduur

Een onderzoek van tien jaar geleden heeft gekeken naar de invloed van Ashwagandha extracten op de levensduur van een worm, de C. Elegans. De wormen werden periodiek Ashwagandha toegediend en het resultaat was verbluffend. De wormen leefden gemiddeld meer dan 20% langer dan de test groep. Wat dit precies betekent voor mensen is nog lastig te zeggen omdat wormen en mensen natuurlijk flink verschillen. Desalniettemin is het een veelbelovend resultaat dat verder onderzoek verdient in de wetenschap. 


Verlaging van stress

Een andere studie met 64 volwassen richtte zich op de stressverlagende werking van Ashwagandha. Een deel van de mensen kreeg de actieve stoffen van Ashwagandha toegediend terwijl een test groep een placebo kreeg. De test werd over 60 dagen uitgevoerd en de resultaten zijn allerminst opvallend. Zo werd er een verlaging van cortisol, het stresshormoon, in het lichaam gemeten. Hierdoor ervaar je minder stress en wordt je kalmer wat significant de weerstand kan verbeteren en het kwaliteit van leven.

Meer studies zijn nodig

Om betere conclusies te kunnen trekken is het belangrijk dat de wetenschappelijke sector meer onderzoek blijft doen naar Ashwagandha. Met name grotere en langere onderzoeken kunnen meer inzicht geven in de langere termijn effecten van Ashwagandha op het lichaam. Daarnaast zijn er ook bepaalde bijwerkingen en risico’s die nog weinig aandacht hebben gekregen van onderzoekers, waaronder de impact van Ashwagandha op vrouwen en de risico’s bij zwangerschap en borstvoeding. 

Goed voorbereiden op Ashwagandha gebruik

Wil je met Ashwagandha supplementen gaan beginnen? Ga dan goed voorbereid aan de slag! Zoals verschillende studies uit de wetenschap laten zien kan het kruid significante positieve effecten hebben op het lichaam. Het middel kan voor iedereen anders werken en daarom is het verstandig om te beginnen met een lagere dosis en mogelijke bijwerkingen van tevoren door te nemen zodat je deze mogelijk met je zorgverlener kunt bespreken. Over het algemeen toont onderzoek aan dat Ashwagandha gebruik tussen de 3 en 8 maanden vrijwel risicoloos is. Met de juiste voorzorgsmaatregelen kun je zorgeloos beginnen met het nemen van Ashwagandha supplementen.
Image - 6 (4).png

Verbeter je prestaties met Zapply

Ben je op zoek naar manieren om je sportprestaties te verbeteren en je testosteronniveau te verhogen? Bij ons vind je de beste supplementen voor een betaalbare prijs.

Shoppen

Laat klanten voor ons spreken