In sommige gevallen kun je als Ashwagandha gebruiker klachten in je maag ervaren. Deze symptomen zijn over het algemeen geen groot risico, maar ze kunnen weldegelijk zeer onprettig zijn. Door goed voorbereid aan de slag te gaan kun je de juiste voorzorgsmaatregelen nemen en zo de risico’s mitigeren of zelfs vermijden.
Lees vandaag in deze blog wat je kunt doen om je maag te beschermen tegen de effecten van Ashwagandha en op welke symptomen je moet letten.
Historisch gebruik van Ashwagandha
Ashwagandha is te vinden op vele plekken in de wereld, waaronder Afrika, het Midden Oosten en Azië. Met name in India is het middel populair waar het al voor duizenden jaren wordt gebruikt in traditionele gemeenschappen voor de vele medicinale eigenschappen van de plant. Door de bladeren en wortels van de plant te vermalen tot een poeder werd het kruid gebruikt als smeersel voor op de huid om wonden en ontstekingen in spieren te behandelen. Ook werd het middel gemengd met heet water waardoor het als thee gedronken kon worden. Tegenwoordig is het steeds populairder om Ashwagandha te consumeren als supplement.
Je maag en hoe het reageert op Ashwagandha
De maag is een zeer belangrijk orgaan in het menselijk lichaam en speelt een essentiële rol in de spijsvertering. De maag bereid het voedsel voor op de vertering. Dit doet het door voedsel fijn te kneden en in kleine stukjes naar de darmen te brengen. De sappen in de maag helpen bij het verteren van het voedsel en maken bacteriën onschadelijk. Afhankelijk van de persoon kan je maag soms wat gevoeliger zijn dan een ander. Ashwagandha blijkt uit ervaring van gebruikers in sommige gevallen een onprettig gevoel te geven aan het orgaan. Voorlopig onderzoek laat ook zien dat de maag en het spijsverteringskanaal kunnen reageren op het kruid. Lees hieronder verschillende negatieve bijwerkingen die je bij langdurig en dagelijks Ashwagandha gebruik kunt ervaren:
Met name als je niet hebt gegeten en het middel in een hoge dosis of al voor langere tijd gebruikt, dan kun je een onprettig gevoel in je maag ervaren en misselijk voelen. Door altijd van tevoren te eten kun je een deel van de onprettige effecten mitigeren.
In sommige gevallen kun je ook maagkrampen ervaren die pijnlijk kunnen zijn voor de gebruiker. Hoewel niet direct kritiek kan dit weldegelijk onprettig zijn.
Het spijsverteringskanaal kan dermate van slag raken dat ook je ontlasting beïnvloed kan worden. Een symptoom kan zijn dat je ontlasting slap wordt en onregelmatig verloopt.
In sommige gevallen als je dermate een sterke reactie hebt op de Ashwagandha, bijvoorbeeld door een hoge dosis of samenloop van omstandigheden, dan kun je ook braakneigingen hebben.
Geen van de bovenstaande effecten zijn directe kritiek op de gezondheid maar kunnen in specifieke gevallen wel degelijk erg onprettig zijn en risico’s met zich meebrengen. Met name als je al last hebt van bepaalde gezondheidsklachten of je niet in een veilige omgeving bent.
Voorzorgsmaatregelen treffen en risico’s vermijden
Een groot deel van de risico’s kun je vermijden of mitigeren door de juiste voorzorgsmaatregelen te treffen. Als je al vaker last hebt van je maag of gezondheidsklachten hebt is het verstandig om medisch advies op te vragen van je zorgverlener voordat je begint met je Ashwagandha dieet. Wanneer je besluit te beginnen kun je ook starten met een lagere dosis, dan kun je monitoren hoe je lichaam reageert op de actieve stoffen. Een lage dosis kun je nemen door de supplementen te slikken over een langere periode. Bijvoorbeeld om de dag in plaats van elke dag. Daarnaast is het aan te raden niet op een lege maag Ashwagandha te gebruiken. Neem de supplementen altijd na een maaltijd, bijvoorbeeld na ontbijt, lunch of avondeten.
Wanneer je last krijgt van een van de bovenstaande symptomen is het aan te raden om direct te stoppen en een expert te spreken om te kijken of je aanpassingen moet maken aan je dieet en Ashwagandha inname.