News

Oorsprong van Ashwagandha: De Historie en Traditioneel Gebruik

Oct 25, 2023

Het gebruik van Ashwagandha kent een rijke historie. Het middel wordt al duizenden jaren gebruikt binnen de ayurvedische geneeskunde. Dat het middel weer in opspraak raakt en dat gebruikers de krachtige werking ervan weer waarderen is daarom niet geheel onverwachts. Het extract kan verschillende gezondheidseffecten ondersteunen maar kan de gebruiker ook een stuk prettiger in zijn of haar vel laten voelen. 


Lees in deze blog meer over de oorsprong van Ashwagandha en hoe het kruid in traditionele culturen wordt gebruikt. 

Waar komt Ashwagandha vandaan?

Ashwagandha is een plant dat op verschillende plekken in de wereld groeit. De plant is met name te vinden in delen van India, Afrika en het Midden Oosten en gedijt het best in warme klimaten. De plant kan opvallend lang tegen droogtes en groeit het best in droge grond. Ashwagandha bevat verschillende bioactieve samenstellingen die de plant zo aantrekkelijk maakt voor gebruikers. Met name de zogeheten withanoliden die in de plant zitten zorgen voor stimulerende effecten waaronder ontstekingsremmende kwaliteiten. Met name in India kent het gebruik van Ashwagandha haar roots. 

Hoe wordt Ashwagandha traditioneel gebruikt? 

Omdat de plant natuurlijk groeit en op veel plekken te vinden is, kent het ook een rijke historie in veel culturen. Met name in traditionele culturen in India is het middel al duizenden jaren in gebruik, met name voor medische doeleinden in de zogeheten ayurvedische geneeskunde. Hoewel het middel nu voornamelijk populair is als supplement, werd Ashwagandha vroeger op verschillende manieren gebruikt. 

Ashwagandha als smeersel

Door de bladeren en wortels van de plant te vermalen ontstaat er een poeder die verder bewerkt kan worden voordat het geconsumeerd wordt. Door het overgebleven poeder met een klein beetje water te mengen ontstaat er een smeersel die direct op de huid geplaatst kan worden. In traditionele culturen in India was het niet ongebruikelijk om dit mengsel direct op de huid te smeren op pijnlijke plekken of wonden. Het middel kan infecties bestrijden op open wonden op de huid maar kan ook dieper intrekken en bestrijdt ontstekingen in spieren. Erg bruikbaar, met name duizenden jaren geleden toen de moderne geneeskunde en antibiotica nog niet bestonden. 

Andere gebruiksmethoden

Een andere gebruiksmethode die populair was is door het poeder in te laten trekken in heet water om zo een thee te vormen. Afhankelijk van hoe sterk je de thee wilt hebben en de betreffende werking kun je de Ashwagandha poeder langer of korter laten intrekken. Door elke dag een Ashwagandha thee te drinken kunnen de gebruikers van vele extra gezondheidsvoordelen genieten, waaronder een verlaging in stress, verhoogd libido, verbeterde cognitieve functies en hogere energie en uithoudingsvermogen. Daarnaast stimuleert het ook het immuunsysteem waardoor de gebruiker beter beschermd is tegen ziektes. 


Een andere gebruiksmethode was het verbranden van het kruid. De rook en geur die vrijkomen, kon namelijk roofdieren afschrikken, wat de gemeenschap kon beschermen. Verder was het ook niet ongebruikelijk om direct de bladeren of bessen van de plant te consumeren en zo te genieten van de positieve werkingsmechanismen van Ashwagandha.  

Ashwagandha supplementen populair

Tegenwoordig is het gebruikelijk om Ashwagandha supplementen te consumeren. De capsules zijn makkelijk in te slikken en vereisen geen bereidingstijd. Daarnaast is de dosis altijd hetzelfde en weet je exact wat je neemt. Hierdoor kun je goed monitoren hoe je lichaam op het kruid reageert. Bekijk onze Zapply Ashwagandha supplementen en begin direct!
Image - 6 (4).png

Verbeter je prestaties met Zapply

Ben je op zoek naar manieren om je sportprestaties te verbeteren en je testosteronniveau te verhogen? Bij ons vind je de beste supplementen voor een betaalbare prijs.

Shoppen

Laat klanten voor ons spreken