News

Potentiële Bijwerkingen van Ashwagandha: Wat je Moet Weten

Nov 20, 2023

Als je met Ashwagandha supplementen aan de slag gaat is het belangrijk om te weten hoe je je kunt voorbereiden op mogelijke bijwerkingen. Het kruid is momenteel zeer populair onder jong en oud en dat is niet voor niks. De vele positieve gezondheidseffecten die gebruikers ervaren, maakt men enthousiast. Desondanks kan het per persoon flink verschillen hoe je op het kruid reageert. Door te weten waarop je moet letten kun je de juiste maatregelen treffen indien je toch negatieve effecten ervaart. 


Lees in onze blog van vandaag over alles wat je moet weten omtrent potentiële bijwerkingen van Ashwagandha. 

Verschillende bijwerkingen van Ashwagandha

Afhankelijk van verschillende factoren kun je bepaalde bijwerkingen ervaren. Over het algemeen toont onderzoek aan dat dagelijks Ashwagandha gebruik vrijwel volledig veilig is voor de eerste 3 maanden. In vele gevallen zijn er gebruikers die ruim 8 maanden gebruiken en geen negatieve effecten merken. Desondanks kan afhankelijk van de dosis en persoonlijke factoren jouw ervaring anders zijn. Door goed op de hoogte te zijn van de verschillende bijwerkingen kun je maatregelingen treffen. 


Klachten in de maag en braaksel

Ashwagandha kan wat heftig zijn voor de maag. Dit kan resulteren in pijntjes zoals maagkrampen. Dit kan onprettig zijn maar is over het algemeen niet direct een noodgeval. Mocht je al een gevoelige maag hebben dan is het verstandig om je zorgverlener te spreken en te kijken of Ashwagandha in je dieet past. In sommige gevallen kunnen klachten in de maag dermate vervelend worden dat je ook kunt gaan braken. In dat geval is het verstandig om direct te stoppen met de inname en medisch advies op te vragen. 


Ontlasting

Naast mogelijke klachten in je maag kun je ook last krijgen van een slappe ontlasting. Dit komt doordat Ashwagandha bij een hogere dosis heftig kan zijn voor je darmstelsel. Mocht je vaak last hebben van je darmen of mochten deze zeer gevoelig zijn, dan is het verstandig om met een expert te kijken of Ashwagandha in jouw dieet past. In sommige gevallen kunnen aanpassingen aan je dieet je al heel erg helpen om mogelijke bijwerkingen te voorkomen of te beperken. 


Leverproblemen

In zeer zeldzame gevallen zijn er significante leverproblemen geregistreerd. De lever is een belangrijk orgaan in het menselijk lichaam en het is daarom essentieel om direct te handelen wanneer je symptomen ervaart die met de lever te maken hebben door te stoppen met ashwagandha te gebruiken en medisch advies op te vragen. De lever functioneert als filter voor het lichaam en breekt schadelijke stoffen af, maar maakt ook belangrijke stoffen aan die essentieel zijn voor het lichaam. Wanneer je al last hebt van een zwakke lever dan is het ten strengste aangeraden om goed met een zorgverlener in gesprek te gaan omtrent mogelijk Ashwagandha gebruik. 


Effect op emoties

In sommige gevallen ervaren gebruikers een afgevlakte emotie. Dit kan onwenselijk zijn en vrienden en familie kunnen er mogelijk last van hebben. Het emotieloze gevoel komt voort uit de onderdrukking van dopamine en adrenaline in het lichaam. Als je al medicijnen slikt voor mentale condities of mentale klachten, is het daarom zeer aan te raden om je psycholoog of medisch expert te raadplegen. 

Risico’s met zwangerschap

Een ander belangrijk risico om bewust van te zijn is Ashwagandha en zwangerschap. Hoewel er nog relatief weinig onderzoek beschikbaar is die sterke conclusies trekt op de effecten van het middel en zwangere vrouwen zijn er studies die suggereren dat Ashwagandha impact kan hebben op mogelijke miskramen. Om risico’s te vermijden is het ten strengste aan te raden om tijdens je zwangerschap niet het supplement te slikken. Mocht je borstvoeding geven aan je kinderen dan is het ook af te raden om Ashwagandha supplementen te slikken. Hoewel er nog geen duidelijk bewijs is voor mogelijke negatieve effecten is het verstandig om risico’s volledig uit te sluiten. 

Preventieve maatregelingen tegen mogelijke negatieve effecten

Wellicht schikt het lijstje met bijwerkingen je erg af, en dat is volledig te begrijpen. Over het algemeen blijft Ashwagandha een natuurlijke product dat al voor duizenden jaren wordt gebruikt door traditionele culturen. Daardoor hebben veel mensen vaak vertrouwen in het middel. Daarnaast laat onderzoek ook zien dat in de meeste gevallen Ashwagandha volledig veilig te gebruiken is. Natuurlijk kan niet alles uitgesloten worden omdat de onderzoeken vooralsnog op kleine groepen getest worden en vaak een relatief korte periode bedragen. Desondanks blijft het belangrijk om preventieve maatregelen te treffen, die zijn als volgt:


 • Ga van te voren gesprek aan met een expert
 • Voordat je gaat beginnen is het verstandig om met een expert, bijvoorbeeld je zorgverlener of huisarts, het gesprek aan te gaan om te kijken of Ashwagandha in jouw dieet past. Dit is met name belangrijk als je al last hebt van maagklachten, darmklachten of leverproblemen. Ook in het geval je al medicijnen slikt, mentale condities hebt of gezondheidsproblemen ervaart, is het verstandig om eerst advies op te vragen bij je arts. 

 • Begin met een lagere dosis
 • Door met een lagere dosis te beginnen kun je aftasten hoe je lichaam reageert op de Ashwagandha supplementen. Wanneer je het gebruik als prettig ervaart kun je de dosis langzaam verhogen. Tip; door een capsule bijvoorbeeld een keer in de 2 dagen te nemen verlaag je als het ware je dagelijkse dosis. Wil je de dosis omhoog schroeven? Neem dan bijvoorbeeld een capsule per dag. 

 • Ervaar je een van bovengenoemde bijwerkingen? 
 • Mocht je een van de bijwerkingen ervaren dan is het verstandig om direct te stoppen met het slikken van Ashwagandha supplementen en je zorgverlener op huisarts te informeren. Die kan dan nagaan of je direct zorg nodig hebt en of het inderdaad aan de supplementen ligt. 

  Waarom Ashwagandha zo populair is

  De mogelijke bijwerkingen kunnen zeer onprettig zijn, desondanks is Ashwagandha zeer populair onder veel gebruikers. Het is een natuurlijk middel dat vele gezondheidseffecten heeft op het lichaam, waaronder verbeterd immuunsysteem, hogere energie, hogere testo waardes en verlaging van stress. Ben je geïnteresseerd? Bekijk dan onze eigen Zapply Ashwagandha supplementen in onze webshop. Geniet van topkwaliteit producten en snelle service, voor 20:00 besteld is morgen in huis. 

  Image - 6 (4).png

  Verbeter je prestaties met Zapply

  Ben je op zoek naar manieren om je sportprestaties te verbeteren en je testosteronniveau te verhogen? Bij ons vind je de beste supplementen voor een betaalbare prijs.

  Shoppen

  Laat klanten voor ons spreken