News

Advies: Is Ashwagandha gebruik bij kinderen aan te raden?

Nov 17, 2023

Mogelijk gebruik je zelf al langere tijd elke dag Ashwagandha supplementen en geniet je van de verschillende positieve effecten van het kruid.  Dan kan het wellicht aantrekkelijk zijn om het middel ook bij je kinderen te introduceren. Afhankelijk van de leeftijd en gezondheid van je kinderen kan het sterk afhangen of dagelijks gebruik van Ashwagandha ook wordt aangeraden. Belangrijk is om goed voorbereid aan de slag te gaan en onnodige risico’s voor te zijn. 


In onze blog van vandaag kun je alles lezen over de impact van dagelijks Ashwagandha gebruik op kinderen en welke belangrijke acties en afwegingen je moet maken in het geval je het kruid wilt toevoegen aan het dieet van je kinderen.  

De impact van dagelijks Ashwagandha gebruik op kinderen

Over het algemeen is het Ashwagandha extract veilig te gebruiken voor kinderen. Dat wil zeggen, als je kind een keer op een willekeurig moment het kruid slikt, dan zal die er vrij weinig van merken. Echter, bij langdurig en dagelijks gebruik kan dit mogelijk anders zijn. Niet gek, want kinderen groeien hard en ontwikkelen zich snel en kunnen daardoor gevoelig zijn voor bepaalde werkingsmechanismen van Ashwagandha. Het is daarom belangrijk het zekere voor het onzekere te nemen en goed voorbereid aan de slag te gaan. Ben je niet helemaal zeker of je risico’s kunt uitsluiten? Dan is het altijd verstandig om ervoor te kiezen het middel niet aan je kinderen te geven. Daarnaast wordt het sterk geadviseerd om met een medisch expert te praten die je verder kan inlichten of dagelijks Ashwagandha gebruik in het dieet van je dochter of zoon past. 


Hoe je kinderen op Ashwagandha reageren kan erg afhangen van verschillende factoren. De leeftijd, gezondheid en gewicht van je kind zijn uiterst belangrijke factoren maar ook de dagelijkse dosis die je gebruikt. Hoe jonger je kind des te lager de geadviseerde dosis is. Hoe jonger het kind is, des te moeilijk het is om in te schatten wat de impact is op de ontwikkeling van je kind, in dat geval wordt het ten strengste aangeraden om met je zorgverlener in gesprek te gaan. Helemaal als je dochter of zoon al gezondheidsklachten heeft of medicijnen slikt. 


Er zijn gevallen bekend waarbij kinderen op zeer jonge leeftijd Ashwagandha krijgen toegediend, bijvoorbeeld op jonge kinderen en baby's jonger dan 5 jaar. Er is weinig informatie over bekend wat de impact is van dagelijks gebruik van het extract en om risico’s te voorkomen wordt het aangeraden om op zo'n jonge leeftijd niet het middel toe te voegen aan het dieet. 

Onderzoek op effecten Ashwagandha op kinderen

Nog weinig onderzoek is beschikbaar over het effect van Ashwagandha op kinderen en of het impact heeft op de groei en ontwikkeling. Eerste studies suggereren dat er een link is met de beperking van natuurlijke groei en ontwikkeling van je kind en Ashwagandha gebruik. Meer en grotere studies zijn nodig om conclusies te kunnen trekken op de risico’s. Om onnodige negatieve effecten voor te zijn is het verstandig om te wachten tot je kinderen al wat ouder zijn en de puberteit al grotendeels door is. Mocht je twijfelen dan kun je altijd een zorgverlener inschakelen om medisch advies op te vragen. Door goed op de hoogte te zijn van de mogelijke bijwerkingen van Ashwagandha gebruik kun je ook tijdig schakelen en stoppen met de consumptie ervan.  

Image - 6 (4).png

Verbeter je prestaties met Zapply

Ben je op zoek naar manieren om je sportprestaties te verbeteren en je testosteronniveau te verhogen? Bij ons vind je de beste supplementen voor een betaalbare prijs.

Shoppen

Laat klanten voor ons spreken